Från Lund till Costiglione d’Asti
Känner du igen dig i känslan av att plötsligt inse att det inte är den här vägen du ska gå i livet? Jag fick den känslan när jag var inne på mitt andra år på ekonomiprogrammet i Lund.
Jag gick på föreläsningarna, men det enda jag tänkte på var vilket mjöl jag skulle testa i degen i kväll, eller hur bra pizzan blev igår med den nya toppingen jag provade.
Till slut insåg jag att jag inte skulle bli någon ekonom. Utan det jag faktiskt vill göra med mitt liv är att baka pizza. Att baka sjukt god pizza. Att baka riktigt jäkla bra pizza.
Jag hoppade av studierna i Lund och började i stället plugga på pizzaakademin i Costigliole d’Asti i nordvästra Italien.
I min utbildning på pizzaakademin ingick även två månaders praktik som jag hade på en restaurang i italienska byn Saluzzo. Där blev jag kvar ett halvår efter praktiken och fick en stabil grund och djupare kunskap i pizzabakandet. Jag fick lära mig mycket om hur maten är en samlingsplats för att träffa vänner och familj, och att varje tallrik jag serverar är gjord med hjärtat.
Nu vet jag att jag gjorde helt rätt val som skippade ekonomiprogrammet i Lund och valde att bli pizzaiolo i stället. Hur skulle jag kunna leva ett liv utan att baka pizza?!
När jag nu öppnat min egen Salusso och får göra det på mitt sätt, så väljer jag att använda mig främst av småskaliga leverantörer.
Det är viktigt för mig att producenterna av råvarorna brinner för sin grej, lika mycket som jag brinner för min grej.
Jag vill att mina pizzor ska gynna andra hantverkare, som bonden, ostmakaren och charkuteristen. Jag vill veta att råvarorna har behandlats på ett schysst sätt. Schysst både för råvaran, miljön, producenten och konsumenten. Därför har jag noga valt ut de leverantörer jag samarbetar med.



Mina leverantörer
Limabacka Kvarn är ett genuint familjeföretag som bygger på 6 generationers mjölnarhantverk. De producerar hantverksmjöl på råvaror från lokala bönder. Kvarnen som mjölet mals i är samma kvar som malde mjöl 1897, men nu drivs den av el från förnybara källor istället för att förlita sig på de halländska havsvindarna.
Gaviesgårdar värnar om den tusenåriga bevaringsmetoden att syra grönsaker. Eivor använder ekologiska råvaror från trakten och syrar allt ifrån surkål till smakrika delikatesser efter egna recept.
Skogen by Justina levererar skogens guld: svamp, åt oss.
Bondens skafferi hjälper oss som driver restaurang att enklare hitta småskaliga producenter och tillmötesgå det växande intresset av att äta mat som producerats lokalt.
Adams Selected importerar viner från småskaliga producenter i Italien. Till oss levererar de vinet från Azienda Vitivinicola Dacasto Duilio. Tillsammans med Johnny och Gunilla väljer jag ut de viner som passar allra bäst tillsammans med de pizzorna jag bakar.
Rosenhill bryggeri är ett småskaligt bryggeri i Nittorp, som erbjuder flera sorters lokalproducerat öl.
Fridas blomster har egen verkstad och snittblomsodling på Brämhult Gård. Frida jobbar med hållbarhet och blommor i säsong.
Säsongsbagar’n är ett hantverksbageri i Dalsjöfors som drivs i samklang med naturen och erbjuder säsongens smaker.
Grönsakshallen Sorunda levererar noga utvalda frukter och grönsaker. De har ett nära samarbete med odlarna och har stora krav på sina producenter.